Foredrag

Jeg lever og ånder for formidling knyttet til natur, miljø og friluftsliv, ikke minst ansikt til ansikt gjennom foredrag. Aller best trives jeg når jeg får mulighet til å holde foredrag der kunnskapsformidling går hånd i hånd med underholdning og undring.

Jeg har holdt ulike varianter av foredragene under for institusjoner og organisasjoner som Nasjonalmuseet, NMBU, Naturvernforbundet, Turistforeningen, Samarbeidsrådet for biologisk mangfold, WWF Verdens naturfond, Natur og ungdom og på biblioteker, Kongsberg Agenda, Arendalsuka og åpningsarrangementet på Miljøuka i Kristiansand.

Jeg har også hatt gleden av å bidra med foredrag på festivaler som Vinjerock, Fjellfilmfestivalen, Heme dine, Norsk fjellfestival, Villmarksfestivalen, Ekspedisjonsfestivalen, Mikkjel Fønhus Natur- og Miljøfestival og for ett tusen tilhørere under Eventyraften på Chateau Neuf.

Jeg har god erfaring med å skreddersy opplegg, blant annet til Den kulturelle skolesekken. Ta gjerne kontakt om du har noe spesielt i tankene, enten det er en vri på et av foredragene under, eller noe helt annet.

Skogens stemme

Mange av oss ser ikke skogen for bare trær. Det er synd. Mange steder har den det nemlig ikke så bra. Men kanskje vi kan høre hvordan skogen har det?

I foredraget tas du med på en reise i lyd inn mellom trærne på leting etter skogens stemme for å høre hva den har å si.

Villmarka rundt hjørnet

Barn er mestre i å finne eventyr og opplevelser nærmest overalt, bare de blir tatt med ut. Men på vei inn i voksenlivet skjer det noe. Etter hvert som vi blir eldre, mister mange av oss blikket for den nære naturen og begynner å tenke at villmarka bare er langt unna, i fjerne fjell og skoger.

Joda, villmarka er absolutt der. Men fortsatt fins det rester med vill og fin natur tett på byer og folk. Noe av det råeste vi har av skog i Norge ligger faktisk i gangavstand fra Oslo sentrum.

I foredraget blir du med høyt og lavt på jakt etter villmarksfølelsen i den nære naturen – et sted som kan nære, et sted bare å være.

UT. Kunsten å leve et enkelt og eventyrlig liv uten å ta knekken på kloden

Bli med når jeg og familien bestemmer oss for å dra Norge på tvers fire ganger – på sykkel, til vanns, til fots og på ski. Vi pakker med oss det aller mest nødvendige, fyller sekkene med mat, kutter navlestrengen til hverdagslivet og lever som vagabonder. Ikke for alltid, men lenge nok til at reisens iboende logikk for en stund blir normalen. Lenge nok til at spørsmålene om oss selv og samfunnet vi lever i melder seg. 

I foredraget smelter friluftsliv, biologi, psykologi og filosofi sammen til en inspirerende kjærlighetserklæring til det enkle livet i det fri.

I skogens dype, stille ro

Collage skog

I dag presenteres ensformige granplantasjer på sosiale medier med emneknagger som #urskog og #gammelskog. I reklamekampanjer dukker det opp bilder av smilende mennesker som telter i tette, livløse granplantasjer. Har den ordentlige gammelskogen blitt så sjelden at vi ikke lenger vet hvordan den ser ut?

Hvordan står det egentlig til med skogen i Norge, og hva kan skje med den og alle artene som lever i den hvis vi ikke snart endrer kurs? Hva skal vi i det hele tatt med alle disse artene?

Bli med inn mellom trærne på jakt etter historien til den norske urskogen og hør mer om sammenhengen mellom truete arter i skogen, vaksiner, vaskepulver og et sveitsisk par på Norgesbesøk sommeren 1969.

Spinnvill – tursykling utenfor allfarvei

Collage sykkel

Hva skjer om du blander det tradisjonelle norske friluftslivet med hjul og pedaler? Om du erstatter turstøvler og fjellski med felger og feit gummi og styrer hjulene rett inn i villmarka?

En bølge av interesse for tursykling utenfor allfarvei er sakte i ferd med å skylle over landet. Kan man sykle et hundeløp? Dra på topptur med sykkel på vinteren? Hvordan er det å sykle Norges fem høyest beliggende veier med oppakning? Og kan vi lære noe av det enkle livet på to hjul?

Bli med på blanke sva i Gautefall, over myke fjell i Hedmark, mellom taggete berg i Lofoten og mye annen moro – tilbake til tursyklingens røtter, da det handlet om å bare pakke med seg det aller mest nødvendige, stroppe bagasjen rett på sykkelen med reimer eller vesker og tråkke rett inn i eventyret.

#mikroeventyr – finn eventyret rett over dørterskelen

Collage mikroeventyr

Må man virkelig reise langt avgårde for å finne eventyret? Eller kan man også finne følelsen av eventyr rett utenfor sin egen dørterskel, i de små rommene hverdagen gir oss?

Bli med forfatter Marius Nergård Pettersen og meg i jakten på mikroeventyrene: Vi padler ned vassdrag på luftmadrass, bor i toppen av trær, lever på det vi finner i skogen, følger en kommunegrense hele veien rundt, drar på kanoekspedisjon under storbyen og mye mer. Spenn hjelmen og gjør deg klar til beretninger om tvilsomme ideer, snodige situasjoner, dyp mening og mye moro!